«Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» 2022

Στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2022 (Τετάρτη και Πέμπτη) διεξήχθη διαδικτυακά το Webinar για την κινηματογραφική παιδεία με τίτλο «Ο κινηματογράφος στα σχολεία».

Το Webinar διοργανώθηκε από το  Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών και ήταν στα πλαίσια των κινηματογραφικών του δράσεων. Αποτέλεσε συνέχεια των διαφόρων δράσεων που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ) και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος με παρουσιάσεις εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, οι οποίοι θα απευθύνονται κυρίως στους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο και την Ελλάδα. Θέμα είναι η κινηματογραφική παιδεία, η σημασία της και καλές πρακτικές εφαρμογής της στα σχολεία. Συγκεκριμένα εισηγήσεις παρουσίασαν οι:

  • Dr. Dragan Milinkovic Fimon (Professor Emeritus, μέλος της CIFEJ, δημιουργός του προγράμματος της CIFEJ “Film In Schools”) από το Βελιγράδι.
  • Μαρία Λεωνίδα (σκηνοθέτης, υπεύθυνη των προγραμμάτων και Διευθύντρια του οργανισμού «Καρπός») από την Αθήνα.
  • Ειρήνη Δελιδάκη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) από τη Θεσσαλονίκη.
  • Σταύρος Παπαγεωργίου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Διευθυντής του AEI Audiovisual Forum, Υπεύθυνος του προγράμματος ΣΙΝΕκπαίδευση) από τη Λευκωσία.
  • Δώρος Δημητρίου (Ιστορικός Κινηματογράφου, Υπεύθυνος Κινηματογραφικών Δράσεων, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, διοργανωτής και συντονιστής του Webinar) από τη Λευκωσία.
  • Παναγιώτης Θεοδώρου (Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών) από τη Λευκωσία.

Παρουσιάσεις των Διαδικτυακώ σεμιναρίων “Ο Κινηματογράφος στα σχολεία 2021 και 2022”

Στόχος: 

Στόχος της δράσης ήταν η Κινηματογραφική Παιδεία, ενταγμένη στα αναλυτικά προγράμματα, να στηριχθεί με την προσπάθεια αυτή δίνοντας την ευκαιρία για εμβάθυνση, προβληματισμό αλλά και συλλογή προτάσεων για προώθησή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή και η συμβολή των εκπαιδευτικών με τη συνδρομή των ομιλητών (ειδικών στις θεματικές τους)  συνέδραμε στην περαιτέρω ανταλλαγή ιδεών αλλά και συνέχιση των δράσεων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Κινηματογραφικής Παιδείας. Με την ευρεία συμμετοχή και το θερμό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων το Webinar μπορεί να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένο.

Το συνέδριο ήταν ανοικτό στο κοινό και δωρεάν και το παρακολούθησαν πέραν των εκατό συμμετεχόντων οι οποίοι θα λάβουν και πιστοποιητικά παρακολούθησης από την CIFEJ.

Σχόλια και συμπεράσματα: 

Η κινούμενη εικόνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών και των εφήβων και η σημασία της είναι τεράστια και αυξανόμενη. Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά από την εισβολή των Οπτικοακουστικών Μέσων στην καθημερινότητα μας ακόμη δεν υπάρχει στις περισσότερες χώρες και τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του πλανήτη Οπτικοακουστική ή Κινηματογραφική Παιδεία.

Με τις προσπάθειες όμως συγκεκριμένων ανθρώπων και οργανισμών, και μέσα από τις άοκνες προσπάθειες κάποιων, βλέπουμε ότι στις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα των δράσεων της κινηματογραφικής παιδείας με παιδιά και νέους είναι πολύ σημαντικά.

Σημαντικές είναι και οι έννοιες που προάγονται όπως η ελευθερία των παιδιών, η εκπαίδευση του βλέμματος, η αποκωδικοποίηση των μυστικών της κινούμενης εικόνας και η ενημέρωση και η γνώση για τη συνεχή εξέλιξη της Τέχνης – όχι μόνο της Έβδομης.

Στους σχεδιασμούς των δράσεων αυτών που αφορούν τα παιδιά, καλό είναι να υπάρχει μια συνεχής διαβούλευση με αυτά με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση και ευρύτερη συμμετοχή, αλλά και την ενθάρρυνση του πειραματισμού.

Η φαντασία και το μεράκι είναι σημαντικότατα στοιχεία για όλους τους εμπλεκόμενους με αυτού του είδους τις δράσεις.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την ακάθεκτη συνέχιση αυτών των δράσεων τα τελευταία δύο χρόνια ακόμα και μέσα από τις τρομερά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας.

Κοιτάζουμε μπροστά και ήδη προγραμματίζουμε τις επόμενες μας δράσεις και συνεργασίες.

Το Webinar θα είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση σύντομα μέσα από τα κανάλια του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών στα ΜΚΔ.

Υλικό από τις παρουσιάσεις αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν προγράμματα και δράσεις είναι διαθέσιμα στο padlet link: https://padlet.com/panayiotisth/6z8clfhee2luv1et

Από τις 22 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου ήταν διαθέσιμες δωρεάν ταινίες από το πρόγραμμα ΣΙΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

info@politistiko-ergastiri.org  

www.politistiko-ergastiri.org 

Leave a comment

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.