Αρχιτεκτονική – Η γειτονιά από ψηλά

Αρχιτεκτονική

“Περιδιαβάζοντας κανείς έναν παραδοσιακό οικισμό νιώθει πάντοτε την ίδια ευχάριστη έκπληξη και ευφορία. Την ευφορία που του προκαλεί η αίσθηση του οργανωμένου συνόλου, με συνοχή και συνέχεια, όπου επικρατεί η ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο”.  Γιάννη Αγησιλάου & Γιώργου Καλαβά – αρχιτέκοντες

Οι παραδοσιακοί οικισμοί, σ αυτούς ανήκει και ο παραδοσιακός πυρήνας των Αγίων Ομολογητών εκπέμπουν μια απέριττη αρχοντιά και μαζί οικειότητα στον επισκέπτη. Ξύλινα ξωπ;όρτια με ρόπτρα και  ημερομηνίες δημιουργίας των σπιτιών στις κεφαλαριές, χοντροί πέτρινοι και πλιθαρενιοι τοίχοι, μπαλκόνια με ξύλινες κουπαστές, μεγάλα ξύλινα παράθυρα, εσωτερικά παράθυρα για φωτισμό, καμάρες και σκάλες εσωτερικές, ψηλά ταβάνια, κατάφυτες εσωτερικές αυλές  και σκεπαστές βεράντες. Μια άνεση χώρου χωρίς υπερβολή με πάντα γνώμονα το μέτρο.

Οι παραδοσιακοί μάστορες έχτισαν τα σπίτια δημιουργώντας  «αστική» συνοχή. Οι παραδοσιακοί οικισμοί με τον τρόπο δόμηση τους ενώ έχουν απόλυτη ιδιωτικότητα με τις εσωτερικές αυλές προωθούν μέχρι σήμερα τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνικότητα και την ανθρώπινη επαφή. 

Leave a comment

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.