Φυσικό Περιβάλλον

Πεδιαίος Ποταμός

Ο “Πηδκιάς”, μήκους 98 περίπου χιλιομέτρων, είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Κύπρου. Το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 10 μέτρα. Πηγάζει από το δάσος Μαχαιρά και ειδικότερα από την κορφή Μαχαιρά (1.423 μέτρα) και χύνεται στον κόλπο της Αμμοχώστου. Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του Πηδκιά εμφανίζεται μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, εδαφών και καλλιεργειών. Ο ποταμός Πηδκιάς ή και Πιδκιάς, όπως ονομάζεται από τους Κυπρίους, αναγράφεται ως Πεδιαίος στους επίσημους χάρτες. Με την ονομασία Πεδιαίος, ο ποταμός αυτός απαντάται ήδη από την Αρχαιότητα. Η έννοια του ονόματος είχε σαν σκοπό στο να ερμηνεύει τα σημεία της Ανατολής και της Δύσης. Από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ιδείν και Εος (ανατολή ή αυγή) “IδεϊEος”, θωρεί, βλέπει την ανατολή. Ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος, καθορίζοντας τη γεωγραφική περιφέρεια της Κύπρου, αναφέρει τις εκβολές του ποταμού στον κόλπο της Αμμοχώστου: Πεδιαίου ποταμοῦ ἐκβολαίγράφει, που τις τοποθετεί σε γεωγραφικό μήκος 66°50′ και σε γεωγραφικό πλάτος 35°20′.

Τα νερά του ποταμού χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την οχύρωση της πόλης της Λευκωσίας, αφού διοχετεύονταν στα ειδικά κατασκευασμένα φρεάτια που περιτριγυρίζουν τα Ενετικά τείχη της πόλης (1567), εμποδίζοντας τις εχθρικές παρεμβάσεις.

Το 2002 στις όχθες του ποταμού δημιουργήθηκε το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, ένας πεζόδρομος μήκους 20 χιλ. που εκτείνεται  στους δήμους Λακατάμειας, Στροβόλου και Λευκωσίας.

Η φονική πλημμύρα του 1330 Στις 10 Νοεμβρίου 1330, μια τρομερή θύελλα και μια ατελείωτη βροχόπτωση, ήταν οι αιτίες για να ζήσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βίωσαν την οργή της φύσης. Ο ποταμός Πεδιαίος, που διέσχιζε την ερμητικά κλειστή από τείχη Λευκωσία, φούσκωσε από τις βροχές και πλημμύρισε τόσο που παρέσυρε στο διάβα του χιλιάδες ψυχές. Εκείνη η νύχτα ήταν η πιο εφιαλτική νύχτα της πρωτεύουσας. Ο Λεόντιος Μαχαιράς περιγράφει στο χρονικό του για εκείνο το βράδυ «Ο ποταμός εκατέβην τόσο μέγας και εξηρίζωσεν πολλά δέντρα και κατέβασέν τα και έφερεν τα εις τη Χώραν και εστούππωσεν το γιοφύριν του σινεσκάρδου. Και ο ποταμός επήγε τριγύρου της Χώρας και εχάλασεν πολλά σπίτια και έπνιξε πολύν λαόν».

Leave a comment

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.