Με το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών ήρθα σε επαφή πριν από περίπου πέντε χρόνια. Η «γνωριμία» έγινε μέσω ενός γνωστού, ο οποίος με παρότρυνε να γίνω μέλος του. Η πρόθεση στην πορεία έγινε πράξη και κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση με τα άτομα που αποτελούν το Εργαστήρι. 

Σίγουρα, όπως σε κάθε νέο ξεκίνημα, η αρχή με βρήκε κάπως «κουμπωμένο». Στη συνέχεια, όμως, τα παιδιά και οι χοροδιδάσκαλοι του Εργαστηρίου, με τον τρόπο τους, με έκαναν να χαλαρώσω και να νιώσω μέρος του συνόλου. Η γνωριμία δεν πήρε χρόνο και η οικειότητα ήρθε άμεσα να βρει τον χώρο της στα καθημερινά πειράγματα και στις πλάκες. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι από τα πρώτα μου βήματα στο Πολιτιστικό Εργαστήρι, όπως αρκετοί από τους συγχορευτές μου, εντούτοις νιώθω να γνωρίζω τα περισσότερα άτομα χρόνια. Ίσως η κοινή αγάπη και ο σεβασμός προς την παράδοση να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο.

Θέλω το Εργαστήρι να συνεχίσει να αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού στην πρωτεύουσα, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας νεότερα άτομα στη γνωριμία με την παράδοσή μας. Να εξελιχθεί σε κάποιο είδος φορέα-θεματοφύλακα της λαϊκής μας παράδοσης, συμβάλλοντας στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, θα ήθελα να έχουν την ευκαιρία παιδιά σχολικής ηλικίας να έρθουν σε επαφή με περισσότερες εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Ο παραδοσιακός χορός και η μουσική σίγουρα είναι η αρχή, η γνωριμία όμως με λαϊκούς ποιητές και τα έργα τους θα μπορούσαν να δώσουν αρκετά και να εμπνεύσουν τους μικρούς χορευτές, ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα την αξία και την ουσία της λαϊκής παράδοσης.

Αυτό που είναι πιο έντονα αποτυπωμένο στη μνήμη μου από τη ζωή μου στο Εργαστήρι είναι οι συνομιλίες με τους συγχορευτές σε μια γωνιά της εσωτερικής αυλής του Αρχοντικού. Μια μικρή γωνιά, φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μια συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί, χειμώνα καλοκαίρι. Εκεί όπου κάθε Παρασκευή βράδυ, μετά το μάθημα, ακούγονται αληθινά λόγια, προβληματισμοί και συμβουλές από όσους κάθονται στριμωγμένοι, για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Εκεί όπου μοιράζονται μελλοντικά σχέδια, εκεί όπου σχεδιάζονται κοινές πορείες, εκεί όπου σμίγουν οι ψυχές.

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.