Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  “Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό”

 Γνωριμία με το Λαϊκό μας Πολιτισμόχορός, μουσική, ενδυμασία και παραμύθι της Κύπρου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό” είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την εκπαιδευτικό/μουσειοπαιδαγωγό Xριστιάνα Παπαδοπούλου και εφαρμόστηκε από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών.

Στόχοι του προγράμματος

Τα παιδιά:

  • Να γνωρίσουν βασικά στοιχεία για το χορό, τη μουσική, την ενδυμασία και το παραμύθι της Κυπριακής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού
  • Να χρησιμοποιήσουν και να δημιουργήσουν αλληλοεπιδρώντας με πραγματικά αντικείμενα της παράδοσης (φορεσιές, μουσικά όργανα, εξαρτήματα χορού)
  • Να αποκτήσουν θετική στάση και σεβασμό προς την παράδοση της Κύπρου και βασικά στοιχεία που την αποτελούν.

Το πρόγραμμα διαρκεί 100 λεπτά. Το ερμηνεύουν τέσσερις ειδικευμένοι στον τομέα τους εμψυχωτές οι οποίοι καλωσορίζουν τα παιδιά στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου και τα ενημερώνουν για το ιστορικό του Αρχοντικού μέσα από ειδικό διαμορφωμένο πάνελ. Ακολούθως  χωρίζονταν σε τέσσερις ομάδες, ομάδα Ενδυμασίας, ομάδα Μουσικής,  ομάδα Χορού και ομάδα Παραμυθιού.

Ομάδα Ενδυμασίας

Η ομάδα Ενδυμασίας έχει την ευκαιρία να μελετήσει διάφορα είδη φορεσιών τόσο γυναικείας όσο και αντρικής, να τις ξεχωρίσει, να τις φορέσει και με την βοήθεια του εμψυχωτή να δημιουργήσει ένα σενάριο μέσα από το οποίο θα παρουσιάσει τις κυπριακές φορεσιές στους υπόλοιπους.

Ομάδα Μουσικής

Η ομάδα Μουσικής έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα παραδοσιακά όργανα της Κύπρου μελετώντας και ακούγοντας πραγματικά μουσικά όργανα. Στόχος της μελέτης είναι να ερμηνεύσει ένα παραδοσιακό Κυπριακό τραγούδι και να συνοδεύσει την παρουσίασή του με παραδοσιακά  μουσικά όργανα.

Ομάδα Χορού

Η ομάδα Χορού έχει την ευκαιρία να ακούσει παραδοσιακή μουσική, να παίξει κινητικά παιχνίδια, να παρακολουθήσει βίντεο με χορευτές, να εντοπίσει αντικείμενα και λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι χορευτές και να χορέψει παραδοσιακούς χορούς. Τα κορίτσια γυναικείους και τα αγόρια αντρικούς. Τονίζονται οι λέξεις καρσιλαμάδες που αποτελεί και το βασικό στοιχείο των παραδοσιακών μας χορών.

Ομάδα Παραμυθιού

Η ομάδα έχει την ευκαιρία να δουλέψει στην βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο Αρχοντικό. Με την βιβλιοθήκη ως έμπνευση ξετυλίγεται ένα κυπριακό παραδοσιακό παραμύθι και αναγνωρίζονται στα στοιχεία που συνθέτουν τα παραδοσιακά παραμύθια σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά διαλέγουν ρόλους και ήχους και δημιουργούν μια αναπαράσταση του παραμυθιού.

Κάθε μέλος των τεσσάρων ομάδων γίνεται ειδικός στο θέμα του. Ως ομάδα αναλαμβάνουν την μετάδοση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν προς τις άλλες τρεις ομάδες. Η διεργασία αυτή βασισμένη σε μεθόδους συνεργατικής μάθησης (Jigsaw) διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή όλων των παιδιών στη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι ομάδες συγκεντρώνονται και με γνώμονα το παραμύθι, καθώς ξετυλίγεται η ιστορία η κάθε ομάδα παρουσιάζει, με ευρηματικό τρόπο, τις νέες γνώσεις που έχουν αποκτήσει που δένονται σ’ ένα κοινό αποτέλεσμα.

Για ποια τμήματα είναι κατάλληλο;

Προσφέρεται σε τμήματα Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού σχολείου.

Πόσα παιδιά μπορούν να το παρακολουθήσουν;

Μπορεί να φιλοξενήσει 2 τμήματα κάθε φορά, μέχρι 50 παιδιά.

Πότε;

Το σχολικό έτος 2017-2018 θα μπορούν να το παρακολουθήσουν σχολεία που ενδιαφέρονται με αντίτιμο των 150 ευρώ. Πρέπει να γίνει συνεννόηση και κράτηση εκ των προτέρων στην πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί ειδικά στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών www.politistiko-ergastiri.org στο ακόλουθο σύνδεσμο: bit.ly/Euthalia  ή στα τηλ. 22256782, 99633665

Πού;

Πραγματοποιείται στο οίκημα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγ. Ομολογητών στο “Αρχοντικό Ιεροδιακόνου”. Αγχιάλου 1, 1080, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία.

Χρόνος;

Ώρα έναρξης 9:30

Διάρκεια: 100 λεπτά

 

 

 

Leave a comment

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.