Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό
Το Αρχοντικό, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Εργαστήρι από το τέλος του 2010, είναι ένα αστικό σπίτι της Λευκωσίας, χτισμένο το 1878 από τον Χατζηκυπρή Κωνσταντινίδη και την Ευφροσύνη Χατζηχαραλάμπους για την κόρη τους, Ευθαλία. Σ’ αυτό το σπίτι, κάποια στιγμή, μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, τελέστηκε ένας γάμος, ο γάμος της Ευθαλίας με τον Στυλιανό
Με αφορμή αυτόν τον γάμο και τα πρόσωπα που απαθανατίστηκαν σε σπάνια φωτογραφία ‒νιόπαντρο ζευγάρι, γονείς, συγγενείς, κουμπάροι και γείτονες‒, ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με άξονα τον λαϊκό πολιτισμό της Κύπρου, το οποίο προσφέρεται σε παιδιά των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.
Η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία και το παραμύθι είναι οι τέσσερις πυλώνες του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα δωμάτια του σπιτιού-Αρχοντικού ζωντανεύουν με την καθεμιά από αυτές τις θεματικές.
Βιωματική μάθηση και εμπλοκή με πραγματικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μουσικά όργανα, αντικείμενα χορού, ενδυμασίες και στοιχεία των λαϊκών παραμυθιών είναι η βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα γέλια, η ζωντάνια και ο ενθουσιασμός των παιδιών που συμμετέχουν φανερώνουν την ουσιαστική εμπλοκή τους.
Στο τέλος αφηγούνται, παίζουν μουσική, ντύνονται και χορεύουν, ενώνοντας τις νέες γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Τόσο οι εμψυχωτές όσο και τα παιδιά απολαμβάνουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα σχόλια των ίδιων:
Εμψυχωτής: Τα παιδιά μας σήμερα ήταν ιδιαίτερα τρελούτσικα. Φορούσαν τις φορεσιές και ήθελαν να φωτογραφηθούν με αυτές.
Εμψυχωτής: Τι είναι αυτό το Μουσικό όργανο που βλέπετε, παιδιά μου;
Παιδί: Φλαούτο !
Εμψυχωτής. Όχι, τα μπερδέψαμε λίγο. Αυτό είναι πιθκιαύλι (αυλός), που είπαμε ότι είναι πνευστό, δηλαδή το φυσούμε για να βγάλουμε ήχο. Αυτό με τις χορδές και την κοιλιά είναι το λαούτο, όχι φλαούτο…
Εμψυχωτής: Θα βάλουμε ένα μικρό αντικείμενο για να γυρίσετε τις τατσιές σας. Αλλά προσέξτε, να μην εκτοξεύσετε τα αντικείμενα στον χώρο... (Και μετά από τις πρώτες εκτοξεύσεις) Αυτό εννοούσα…
Εμψυχωτής: Και ο τσαγκάρης, που ήταν έξυπνος…
Παιδί: Κυρία, αν ήταν έξυπνος, δεν θα ήταν τσαγκάρης…
Μια ιστορία θα σου πω
Μια όμορφη συνεργασία προέκυψε με το Παιδικό Μουσείο ΡΟΤΑ, όταν ένα έκθεμά του μεταφέρθηκε στη βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου. Ήταν ένα τεράστιο βιβλίο, που εγκαταστάθηκε απέναντι στα εκατοντάδες βιβλία των ραφιών της βιβλιοθήκης. Πολύχρωμα ξύλινα κουτιά, που περιέχουν κάρτες με εικονογράφηση, συνοδεύουν το βιβλίο με βάση τη δομή των παραδοσιακών παραμυθιών, σύμφωνα με τον μεγάλο Ρώσο ερευνητή Βλαντιμίρ Προπ.
Το τεράστιο αυτό βιβλίο από μόνο του αποτελούσε πρόκληση για μας. Έτσι, με τη συμβολή του Παιδικού Μουσείου ΡΟΤΑ και μελών του Εργαστηρίου που ασχολούνται με τη συγγραφή και ανάλυση ιστοριών και παραμυθιών, καθώς και τη διδασκαλία τους στα παιδιά, γεννήθηκε το πρόγραμμα «Μια ιστορία θα σου πω», που έχει στόχο τη δημιουργική αφήγηση και γραφή. Προσφέρεται τόσο σε παιδιά προδημοτικής όσο και σε παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
H εμψυχώτρια, που ενσαρκώνει τον ρόλο μιας πριγκίπισσας, καλεί τα παιδιά, αφού της δώσουν ένα όνομα, να της επιτρέψουν να τους γνωρίσει κάποιους από τους φίλους της, που δεν άλλοι από... τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Ένα βιβλίο από το ράφι ξεχωρίζει, για να τους ταξιδέψει για λίγο στον κόσμο της φαντασίας και να γνωρίσουν τη δομή ενός παραδοσιακού παραμυθιού.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εικονογραφημένων καρτών, μουσικών οργάνων, αντικειμένων, χρωματιστών μολυβιών, χαρτιών και, πάνω απ’ όλα, της φαντασίας των εμπλεκομένων, δημιουργείται το παραμύθι των ίδιων των παιδιών, που το δένουν με εξώφυλλο και το παίρνουν στο σχολείο τους.
Έτσι, ενώ με το πρόγραμμα «Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό» είναι το Αρχοντικό που αφηγείται τις ιστορίες του στα παιδιά, με το «Μια ιστορία θα σου πω» ο ρόλος του αφηγητή ανατίθεται στα παιδιά, για να πουν τη δική τους ιστορία.
Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό: Μπορεί να φιλοξενήσει 1 τμήμα κάθε φορά, μέχρι 25 παιδιά.
Μια ιστορία θα σου πω: Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 παιδιά.
Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό: Γ’, Δ’, Ε’ Στ’ τάξη Δημοτικού
Μια ιστορία θα σου πω: Προδημοτική Α’, Β’, Γ’ τάξη Δημοτικού
Και για τα δύο προγράμματα:
Α εφαρμογή προγράμματος Ώρα έναρξης 9:15
Β εφαρμογή προγράμματος Ώρα έναρξης 11:00
Διάρκεια: 80 λεπτά
Στης Ευθαλίας το Αρχοντικό: Κόστος συμμετοχής κάθε ομάδας (μέχρι 25 παιδιά) είναι 170 ευρώ (εκτός αν επωφελούνται επιχορήγηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού – παρακαλώ επικοινωνήστε για πληροφορίες.
α. Προεδρικό Μέγαρο: Μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία του προεδρικού μεγάρου θα μπορούσατε να ξεναγήσετε τα παιδιά στον χώρο. Τηλ: 22867400
β. Πάρκο Προεδρικού Μεγάρου: Στην γωνία της οδού Προεδρικού με την οδό Αγίων Ομολογητών, τα παιδιά μπορούν να έχουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά τους στα παιδικά παιγνίδια, στα παγκάκια στο γρασίδι, ή ακόμη ένα υπαίθριο μάθημα. Για το Πολιτιστικό Εργαστήρι τα παιδιά περπατούν στη γειτονιά των Αγίων Ομολογητών (10΄) παρατηρώντας την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική ενός ιστορικού πυρήνα της Λευκωσίας είτε περπατούν στο γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου.
γ. Οι Αρχαϊκοί – Ελληνιστικοί Τάφοι των Αγίων Ομολογητών: Οι τάφοι βρίσκονται κάτω από τα σπίτια στην γειτονιά των Αγίων Ομολογητών, στην Νεκρόπολη και χρονολογούνται από την Αρχαϊκή μέχρι την Ελληνιστική εποχή. Είναι επισκέψιμοι στα ακόλουθα σημεία μετά από συνεννόηση:
Α. Ίδρυμα Άρτος τηλ. 22445455
Β. “Αιγαία” Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών τηλ. 22 445757
Γ. Ιερός Ναός Αγίων Ομολογητών
Οικον. Γεώργιος Ευστρατίου τηλ. 22371958