Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών | Θεατρικό Εργαστήρι
Θεατρικό Εργαστήρι

Το θεατρικό εργαστήρι παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα για παιχνίδι και έκφραση, δημιουργία και φαντασία. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, αφήγηση, αυτοσχεδιασμού και ασκήσεις τα παιδιά ανακαλύπτουν τα συναισθήματά τους, αποκτούν ενσυναίσθηση, βελτιώνουν την αυτοεικόνα τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αναπτύσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Το Θεατρικό παιχνίδι ως μέσο προαγωγής Υγείας

“Στόχος του θεατρικού εργαστηρίου είναι η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης, η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση όχι μόνο σωματικής αλλά και συναισθηματικής- ψυχικής υγείας για τα παιδιά και για τους δασκάλους-εμψυχωτές. Είμαστε λοιπόν σε αναζήτηση μιας παιδαγωγικής πράξης όπου ελευθερώνει το παιδί, προωθεί τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, την απόκτηση εμπειριών.” Ανδριανή Χρυσοστόμου

“Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας των αλλαγών. Το σύγχρονο παραδοσιακό σχολείο, τρέχοντας να προλάβει τους ρυθμούς της εποχής, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ποσότητα της γνώσης και των πληροφοριών, στον εκσυγχρονισμό των μέσων και υιοθετεί μεθόδους διδασκαλίας ως επί το πλείστον συγκεντρωτικού και δασκαλοκεντρικού χαρακτήρα.

Σκοπός όμως της εκπαίδευσης είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Δεν μπορεί να δίνεται έμφαση στη γνωστική ανάπτυξη και να παραμελούνται ασυστόλως η συναισθηματική και η κοινωνική.

Σ’ αυτό λοιπόν τον παραμελημένο τομέα έρχεται να συνδράμει η Αισθητική Αγωγή. Μέσα από τις ποικίλες εικαστικές, μουσικές και  θεατρικές δραστηριότητες με τις οποίες πραγματώνεται στα σχολεία μας, τείνει να εξισορροπήσει το χάσμα ανάμεσα στη γνωστική ανάπτυξη από τη μια και στην συναισθηματική και προσωπική από την άλλη.

Απεριόριστες δυνατότητες για μια ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού προσφέρει το Θεατρικό Παιχνίδι. Ο όρος «Θεατρικό Παιχνίδι» είναι τελευταία δημοφιλής. Όσοι όμως χρησιμοποιούν τον όρο αυτό δεν του αποδίδουν και το ίδιο νόημα.Το θεατρικό παιχνίδι διαφέρει πολύ από τη θεατρική λειτουργία που προσφέρεται στα παιδιά  με τη μορφή παραστάσεων «παιδικού θεάτρου». Στο θεατρικό παιχνίδι το ζητούμενο δεν είναι η αποστήθιση και η απαγγελία κάποιου κειμένου, οι καθοδηγούμενες κινήσεις και η μελωδική ίσως εκφορά του λόγου, αλλά η έκφραση ρόλων και καταστάσεων με τον «τρόπο του παιδιού», αβίαστα και υποκειμενικά. Έτσι μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί μπορεί να κάνει μία θέαση του κόσμου και να αποσαφηνίσει τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προβληματικές που εμπεριέχουν.

Το θεατρικό παιχνίδι λοιπόν δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής. Είναι ένα μέσον ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης αλλά και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής έκφρασης του παιδιού. Μέσα από το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα το παιδί μπορεί να φτάσει σ’ ένα σημείο αυτοέκφρασης.Αποθαρρύνουμε τα παιδιά από τη δημιουργικότητα κάθε φορά που τους ζητούμε να κάνουν κάτι, μόνο  με τον τρόπο που έχουν διδαχτεί η τους υποδείξαμε. Να βάζουν το συγκεκριμένο χρώμα στο σχέδιο τους αντί να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να μιμούνται τους ενήλικες αντί να βρίσκουν μια δική τους μέθοδο, να κάνουν πάντα αυτό που τους καθορίζουν χωρίς να εφαρμόζουν στις δραστηριότητες της ζωής τους τη «μοναδικότητα» τους. Το θεατρικό Παιχνίδι μας παρέχει άπειρες δυνατότητες για ανάπτυξη της φαντασίας, όξυνση της δημιουργικότητας, βελτίωση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων, ενεργοποίησης του καλλιτεχνικού ενστίκτου, καλλιέργειας του συλλογικού πνεύματος, αποβολής των φόβων και των προκαταλήψεων, ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης.” Βέρα Νεοφύτου

Το πλαίσιο συνήθως είναι το εξής: Δημιουργείται μια ομάδα παιδιών παρόμοιων ηλικιών, η οποία κάνει συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα, για μιάμιση ώρα, υπό την καθοδήγηση ενός εμψυχωτή (ο οποίος έχει γνώσεις, πείρα και αντίληψη πάνω σε αυτά τα ζητήματα). Ο ρόλος του εμψυχωτή είναι να προετοιμάζει δραστηριότητες ειδικά διαμορφωμένες έτσι ώστε να απαντούν στις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών, αλλά και να παρακινεί τα παιδιά να εμπλακούν στην όλη διαδικασία. Λειτουργεί λοιπόν περισσότερο ως  πηγή έμπνευσης και πρόκλησης, παρά ως δάσκαλος ή μεταδότης προκατασκευασμένης γνώσης.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Έναρξη: 24 Σεπτεμβρίου 2016.
Πότε: Κάθε Σάββατο 11:00 – 12:30
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια θεάτρου:  Νάγια Αναστασιάδου
(για το μήνα Σεπτέμβρη – Οκτώβρη τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 15:15-16:45)

ΕΦΗΒΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ

Έναρξη: 30 Σεπτεμβρίου 2016
Πότε: Κάθε Παρασκευή 17:30-19:30
Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 12-18 ετών
Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια θεάτρου: Κική Αργυρού
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδω