Κινηματογράφος

Ο κινηματογράφος ενδιέφερε το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών από τότε που αυτό δημιουργήθηκε. Κινηματογραφικές εκδηλώσεις με προβολές και αφιερώματα είχαν γίνει την πρώτη δεκαετία της ζωής του Εργαστηρίου με επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια οι κινηματογραφικές δράσεις του Εργαστηρίου γίνονταν πιο συχνές και πολύμορφες: Διοργανώσαμε, εκτός από τις προβολές ταινιών, σειρές μαθημάτων για την Ιστορία του Σινεμά, αφιερώματα, διαλέξεις και συζητήσεις.

Η αύξηση των κινηματογραφικών μας δράσεων έφερε και τη ίδρυση του «Κινηματογραφικού Εργαστηρίου – 1895», ενώ από το 2017 και με την πολύ σημαντική στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τέθηκαν σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες οι κινηματογραφικές μας
εκδηλώσεις και φέρουν πλέον τον γενικό τίτλο «Κινηματογραφικές Τετάρτες», αφού η τακτική μας μέρα για προβολές είναι η Τετάρτη.

Στόχοι μας είναι η προώθηση του καλού σύγχρονου αλλά και του κλασσικού κινηματογράφου στο ευρύ κοινό, η επιμόρφωση ενηλίκων και παιδιών σχετικά με το σινεμά και η δημιουργία ενός κινηματογραφικού κόμβου στο κέντρο της πόλης. Με φόντο τις προβολές αλλά και τις άλλες μας κινηματογραφικές δράσεις που πάντοτε φροντίζουμε να έχουν ένα επιμορφωτικό χαρακτήρα, συναντώνται και μιλούν και μαθαίνουν για το σινεμά και τα θέματα που θίγονται στις ταινίες, όλων των ηλικιών φίλοι του Εργαστηρίου αλλά και του σινεμά, επαγγελματίες του χώρου, εκπροσώποι ξένων Πρεσβειών και Πολιτιστικών φορέων και φυσικά οι εθελοντές μας από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Φυσικά, πάντα έχουμε στις προτεραιότητές μας την προβολή δουλειάς από την Κύπρο. Ο κυπριακός κινηματογράφος έχει διαχρονικά μια σταθερή θέση στα προγράμματα μας. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα να φιλοξενούμε κύπριους δημιουργούς, είτε για να μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους, είτε για να μας
μιλούν για σημαντικές ταινίες.

Έχουμε διοργανώσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, animation και ντοκιμαντέρ. Ταινίες από πολλές χώρες του κόσμου έφτασαν στην οθόνη του Αρχοντικού και μας έδωσαν στιγμές συγκίνησης, μαγείας, προβληματισμού, γέλιου, θαυμασμού… Όλες μας οι
προβολές και δράσεις προσπαθούμε να έχουν να δώσουν κάτι ιδιαίτερο στο κοινό, γι’ αυτό είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιες. Επιγραμματικά αναφέρουμε το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman που γιορτάστηκαν παγκόσμια (σε πάνω από 100 χώρες). Στην Κύπρο είχαμε την τιμή να είμαστε εμείς οι συνεργάτες της Σουηδικής Πρεσβείας σε αυτή τη διοργάνωση. Επίσης αναφέρουμε τα συνεχή μας αφιερώματα στο κλασσικό σινεμά, τις προβολές κυπριακών ταινιών στην παρουσία των σκηνοθετών, και τις δύο επισκέψεις από τον έλληνα σκηνοθέτη Τάκη Μπαρδάκο, στις προβολές των δύο τελευταίων του ντοκιμαντέρ. Ξεχωρίζουμε βέβαια και τα εργαστήρια για παιδιά και νέους που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου, το Cyprus Film Days for Children and Youth και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον πολιτιστικό χώρο Συνεμά Ξάνθης 3 και έχουμε μια δημιουργική συνεργασία με το Cyprus Contemporary Film Center. Έχουμε ειδικούς συνεργάτες για τα προγράμματα για παιδιά και νέους το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου το Cyprus Film Days for Children and Youth και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τις προβολές μας στηρίζουν εκτός από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ο Δήμος Λευκωσίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, η εταιρεία
Τετρακτύς, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου και πολλοί άλλοι. Πιστεύουμε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο που έχει την ιδιότητα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, να μας μιλά με ένα μοναδικό τρόπο για τον κόσμο μας και να μας κάνει να μοιραζόμαστε εμπειρίες, βιώματα, απόψεις και συναισθήματα. Έχει χαρακτηριστεί η πιο σημαντική μορφή τέχνης του 20 ου αιώνα, ενώ συνεχίζει να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την συλλογική μας αισθητική.

Την εποχή που ζούμε, με τον κατακλυσμό από εικόνες, η οπτικοακουστική παιδεία έχει καταστεί
απαραίτητη. Το χρωστούμε στα παιδιά, τους νέους και τους πολίτες της χώρας μας να κάνουμε ό,τι είναι
δυνατόν για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της παιδείας και της κριτικής σκέψης.

Δώρος Δημητρίου
Επιμελητής κινηματογραφικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών

Επερχόμενες Εκδηλώσεις

 

Subscribe

Εγγραφή

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε σχετικά νέα και πληροφορίες. Subscribe to receive information.

    Copyright © 2024 by Cultural Workshop Ayion Omoloyitwn. All rights reserved.