Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

Επερχόμενες Εκδηλώσεις

World Wide Village project – Πρόγραμμα Εθελοντισμού

      World Wide Village 2016 – Λυσός

Εθελοντισμός στο Χωριό Λυσός  για τρίτη συνεχή χρονιά

 

Το πρόγραμμα «World Wide Village» υλοποιείται και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαϊου.

 

Ευρωπαίοι εθελοντές σε συνεργασία με Κύπριους γνωρίζουν την κυπριακή φύση και παράδοση, την περίοδο αυτή της Άνοιξης και του Πάσχα. Από τις 15/4 μέχρι 15/5 το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών φιλοξενεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «World Wide Village» στο χωριό Λυσός, στην Πάφο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Εθελοντισμού, το οποίο είχε αφετηρία το 2014 επιχορηγημένο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Erasmus + Youth.

 

Κάθε χρονιά και ανάλογα με την περίοδο δίνεται έμφαση σε διαφορετικές θεματολογίες και ενασχολήσεις με σκοπό την προώθηση της ενεργής συμμετοχής των νέων σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, αγροτικής και πολιτιστικής ζωής. Όπως και κάθε χρόνο έχει σκοπό να στηρίξουν οι εθελοντές τους κατοίκους του χωριού της Λυσού στις αγροτικές τους ασχολίες. Φέτος συμμετέχουν 12 νέοι από την Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία με τη στήριξη Κύπριων καθοδηγών και διογρανωτών.

 

Φιλοξενία έναντι προσφοράς

Ακολουθώντας και την αρχή στην οποία στηρίχτηκε το πρόγραμμα οι κάτοικοι του χωριού, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Εργαστήρι και την Κοινότητα, προσφέρουν μέρος της φιλοξενίας και διατροφής, με ανταλλαγή την εθελοντική βοήθεια και στήριξή τους στις αγροτικές εργασίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι εθελοντές διαμένουν σε οργανωμένο χώρο στο χωριό.

 

Η εργασία τους φέτος επικεντρώνεται στη καταγραφή ενός μονοπατιού φύσης, δέκα χιλιομέτρων που ξεκινά από το χωριό Λυσός και καταλήγει κυκλικά πάλι στη Λυσό περνώντας από το χωριό Μελάντρα, το δάσος  και περιοχές γύρω από το χωριό. Κατά την περιδάβασή του θα σηματοδοτηθούν πέρα από τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να το περπατήσει ή να το ποδηλατίσει, αλλά και να επιστρέψει στο χωριό, σημεία ενδιαφέροντος όπως σημεία βλάστησης ενδημικών φυτών, θέας, τοπικών τοπονυμίων.

 

Η δεύτερη ενασχόληση των εθελοντών περιλαμβάνει την προετοιμασία και δημιουργία ενός περιβολιού με λαχανικά και ενός κήπου με αρωματικά φυτά. Οι εθελοντές μαθαίνουν να ετοιμάζουν το έδαφος, να φυτεύουν, να τοπιοτεχνούν και να δημιουργήσουν τις συνθήκες συντήρησης των φυτών.

 

Τέλος ήδη έχουν εμπλακεί στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της περιόδου. Καθάρισμα του ναού και προετοιμασία για την Μεγάλη Εβδομάδα. Με κατοίκους παρασκεύασαν φλαούνες, έβαψαν αυγά, συμμετοχή στα παραδοσιακά παιγνίδια την Κυριακή του Πάσχα.

 

Σε συνεργαία με τη στήριξη της Μάρως Θεοφάνους,  Caroline Penman, της Κοινότητας Λυσού και του Σύνδεσμο Αποδήμων Λυσού, το πρόγραμμα έχει γίνει πραγματικότητα και θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο του 2016.

 

Τι είναι το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (ΜΚΟ) που ασχολείται εδώ και 15 χρόνια με δραστηριότητες νέων, εμπλέκοντας άτομα της τοπικής κοινότητας. Η θεματολογία των δραστηριοτήτων είναι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα ο παραδοσιακός χορός, η παραδοσιακή μουσική και το θέατρο. Δίνεται έμφαση στην εμπλοκή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα φάσμα τόσο τοπικού όσο και διεθνούς επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και οργανώνει ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους και ενήλικες, όπως το Νεολαία σε Δράση και το Erasmus + Youth. Το Πολιτιστικό Εργαστήρι δέχεται κόσμο από όλες τις περιοχές της Κύπρου.   www.politistiko-ergastiri.org

Καλωσήλθατε

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών δραστηριοποιείται με πολιτιστικά θέματα στην πόλη της Λευκωσίας. Aποτελείται από  ανθρώπους που δρουν στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού και σκοπό έχει, με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που διοργανώνει , να προσφέρει ευκαιρίες δημιουργίας στους πολίτες της Λευκωσίας και στα μέλη του, κυρίως μέσω του λόγου, της μουσικής και του χoρού. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εξασφαλίζει πόρους από τις συνδρομές των μελών του και από προσφορές προσώπων ή οργανισμών που εμπιστεύονται τη δράση του. Από το 1999 που ιδρύθηκε έως σήμερα έχει αναπτύξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα κι έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών της Λευκωσίας ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

Θέσεις σε Ευρωπαικά Προγράμματα & Εθελοντισμό